Vredesweek

van 14 tot en met 22 september wordt er in Dordrecht een Vredesweek georganiseerd door onder meer de Baptistengemeente met de Kruiskerk aan de Vrieseweg, de PKN gemeente in de Wilhelminakerk, de Remonstrantse Gemeente en uiteraard de Vrije Evangelische Gemeente en de Doopsgezinde Gemeente.

Alle activiteiten vinden plaats in het centrum van Dordrecht, maar zijn bedoeld voor iedereen. Het is bedoeling met elkaar in gesprek te gaan over het onderwerp VREDE op diverse wijzen. Hoe meer verschillende achtergronden, hoe interessanter de gesprekken zijn.

Het programma:

14 september, Monumentendag.

Ons gebouw is open van 10-17 uur. Wij zullen 3 concerten verzorgen, die alle in het teken van VREDE staan. Willem Vreeken begeleidt aan de piano de zangers: Han Cuperus, Hermine Dekkers, Udo Jansen, Jannie Kwakernaat, Willemien Luytjes, Ineke Roodhuijzen en Anneke Vrijlandt. Jannie en Willemien spelen ook nog fluit en klarinet. Om 16 uur is ook Antoinette Visscher op piano en luit te horen.
Concerten om 10.30, 11.30 en om 16 uur

15 september Kerkdiensten in het teken van Vrede

16 september, Gesprekstafels

Op maandagavond zullen in Wijkpunt De Eendracht, Marcellus Schampersstraat 1 in Dordrecht verschillende tafels staan waaraan we met elkaar zullen eten en met elkaar in gesprek gaan over vrede. We zouden het fijn vinden als mensen vanuit verschillende landen en vanuit diverse religies aanschuiven.
Bij binnenkomst wordt aangegeven aan welke tafel je deel kan nemen. Iedere tafel heeft een gespreksleider met een aantal vragen en ieder aan de tafel krijgt gelegenheid om op de vragen in te gaan vanuit       haar/zijn beleving. De aanvangtijd van de avond wordt bekend gemaakt via  vredesweekdordrecht.nl. Opgeven via:  info@vredesweekdordrecht.nl

17 september Workshop verbindend communiceren.
Tijd: 19.30-22 uur, Locatie: Wilhelminakerk, Blekersdijk 41, 3311 LD Dordrecht
Oorsprong: Methode geweldloos communiceren van Marshall Rosenberg uit Amerika. We bieden bij de workshop 4 stappen aan in de communicatie: Waarnemen van een conflictsituatie, uitwisselen van de beleving van die situatie, verkennen van de belangen en behoeftes die er leven en het doen van een verzoek ter verbetering.
We proberen gedachten en verwijten achter ons te laten, omdat die de verbinding verstoren.
Doel: Kennismaken met verbindend communiceren en hulpmiddelen zien voor het toepassen daarvan.
Organisatie: Doopsgezinde (kerk)Gemeente Dordrecht.
Trainers: Annemarie van Veen en Walter Wagenaar.
We zijn leden van deze gemeente en hebben samen zes trainingen gegeven, waarvan twee in het afgelopen jaar. En er staat er binnenkort nog een op stapel. Dat doen we erg graag, omdat het jullie als deelnemers handvatten geeft voor het verbeteren van jullie communicatie.

18 september Lezing met aansluitend discussie
Tijd: 19:30-21:30 uur, Locatie: Kosterij van de Remonstrantse Kerk, Cornelis de Wittstraat 28, 3311 GD Dordrecht. :
Kan Diepe Democratie bijdragen aan duurzame vrede?

De woensdagavond van de Vredesweek wordt een mix van geschiedenis en toekomstdenken. Het één kan niet zonder het andere, want: “Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen” George Santayana.
Na twee vernietigende wereldoorlogen in de eerste helft van de 20 ste eeuw werd er eind jaren 40 serieus werk gemaakt van duurzame vrede. Hele nieuwe concepten werden uitgerold op een ongekende schaal. Onder andere de Verenigde Naties en een Veiligheidsraad werden opgericht. De Universele Rechten van de Mens werden opgesteld. Het Neurenbergproces was een niet eerder vertoonde inspanning om de Tweede Wereldoorlog te verwerken. In heel West-Europa werd steeds beter samengewerkt, wat uiteindelijk leidde tot de Europese Unie.Het was een ongelofelijk vergaand vredesproces, dat grotendeels samenging met steeds meer democratie. Was die democratie de sleutel tot het – al dan niet tijdelijke – succes? Of was het dan toch de nucleaire dreiging tijdens de Koude Oorlog die voormalige aartsrivalen dwong tot vreedzame samenwerking?
Nu, na bijna 80 jaar vrede in West-Europa, lijkt oorlog weer aan de poort te kloppen. Zou nog diepere democratie misschien een middel kunnen zijn voor duurzame vrede?
Organisator van deze avond is David Klein, als innovatiedeskundige al 30 jaar actief op het gebied van duurzaamheid. Aan de TU Delft doceert hij vakken als Envisioning the Future, Understanding Values, Designing System Interventions, Advanced Concept Design en Design for Sustainability. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met burgerberaden, Deep Democracy en vernieuwende vormen van vreedzaam activisme.
Aanmelden: koster@remonstrant.nl

19 september: lezing Werken aan vrede in conflictgebieden.
Tijd: 20-22 uur Locatie: Kruiskerk, Vrieseweg 64, 3311 NX te Dordrecht
Tijdens het doopsgezinde wereldcongres in Straatsburg (1984) stelde Ron Sider de vraag:„Wat zou er gebeuren als christenen zich met dezelfde discipline en zelfopoffering geweldloos zouden inzetten voor vrede als legers zich inzetten voor oorlog?”

Het is de start van de Christian Peacemaker Teams die zich in conflictgebieden op uitnodiging van lokale vredesorganisaties inzetten om tot vermindering van geweld en onderdrukking te komen. De teams maken als waarnemer en begeleider hun ervaringen met teksten, foto’s en lezingen openbaar. Dit leidt tot afzwakking van het geweld en onderdrukking. Op dit moment is CPT actief in Canada, Colombia, Griekenland/Lesbos, Iraaks-Koerdistan, het grensgebied Mexico/Verenigde Staten en Palestina/Israël.

Sinds 2016 heeft ds. Han Cuperus, predikant van de Doopsgezinde en Vrije Evangelische Gemeente Dordrecht, deelgenomen aan verschillende delegatiereizen naar Palestina/Israël, Iraaks-Koerdistan en Lesbos.  
In Jeruzalem, Hebron en het noorden van de Negev is Han getuige geweest van de spanningen door de muur, de wegblokkades en het uitbreiden van Israëlische nederzettingen. In Iraaks-Koerdistan heeft Han de verhalen gehoord over de Turkse bombardementen op het Koerdische deel van Irak. Daarnaast zijn de gevolgen van de uitputtende oliewinning en de jarenlange overheersing van Saddam Hoessein duidelijk zichtbaar. Op Lesbos heeft Han verschillende vluchtelingen bezocht en de  verhalen gehoord over de gevolgen van de toestroom van de vluchtelingen voor de lokale bevolking.

20 september Een avond met muziek, open podium, acts
Locatie: Wilhelminakerk, Blekersdijk 41, 3311 LD Dordrecht. , Een ieder is welkom om acte de présence te geven.

21 september Walk of Peace.
Met elkaar al wandelend in gesprek gaan naar aanleiding van vragen. We wachten nog op toestemming van de gemeente voor wij de route bekend kunnen maken.

22 september Kerkdiensten in het kader van Vrede.