Steenmannetjes

Op 15 september ging ds. Ed van den Berg-Strijker voor in de VEG-dienst. Aan het begin van de Vredesweek stond hij stil bij alle onvrede en oorlog in de wereld en hoe moeilijk het is om aan vrede te bouwen.

Hij gebruikte geinspireerd door een tekst van ds. Lennart Aangeenbrug het beeld van steenmannetjes, wankele stapels stenen, kwetsbaar, gemakkelijk om te gooien, maar vaak juist verder opgebouwd.

De Jacobusbrief houdt ons voor dat de wijsheid van boven vóór alles zuiver is, en verder vredelievend, mild en meegaand; ze is vol ontferming en brengt niets dan goede vruchten voort, ze is onpartijdig en oprecht.

Kwetsbaar is ook het kind in Marcus 9, dat juist door Jezus naar voren wordt gehaald, in reactie op de discussie van de leerlingen over wie het belangrijkst is. Ds. Van den Berg legde uit dat we hier eigenlijk aan een kind-slaaf moeten denken, die bijna onzichtbaar zorgt voor het inschenken van de wijn en het opdienen van het brood. Ook wij gingen deze ochtend aan de Maaltijd van de Heer, aten het brood uit de hemel en de wijn van het Koninkrijk.

Download hier de orde van dienst.