Koken & Cultuur, een geslaagde combinatie

Koken & Cultuur, een geslaagde combinatie. Hans Fronczek blikt terug op een avond met een gezellige en smakelijk maaltijd en mooie verhalen.

Afgelopen vrijdag de 14e april was de eerste Kook & Cultuur bijeenkomst in de kerk. De tafel was gedekt en langzaam druppelde de gasten binnen. Jan Dekkers had een verrassende tonijnsalade Helena voorbereid. Het recept komt uit een kookboek uit 1975. Een oer-recept waaraan je naar hartelust nieuwe ingrediënten kan toevoegen. (Zie het recept op de groepsapp) Annemarie van Veen verraste ons met een heerlijk nagerecht. (Haar recept heeft ze ook met ons gedeeld).

Onder het eten vertelden we elkaar verhalen waar de verteller mooie herinneringen aan had beleefd.

Voor we ons verplaatsten naar de kerkzaal las schrijver dezes een tragikomisch gedicht voor van Levi Weemoedt ‘Vlucht langs de Drooglijn’, uit de dichtbundel ‘Zand erover’. Het muzikaal kwartet bestond uit Willemien, Jannie, Annemarie en Willem. De muziek die zij brachten waren spirituals en andere liedjes die bij velen goed in het gehoor lagen. Sommigen kenden de tekst, anderen neurieden vrolijk mee. Zowel individueel als gezamenlijk musiceerden ze.

Voor het voorlezen van de gedichten en de verhalen vertelden we kort waarom we hierdoor geraakt waren, waar je even stil van werd …

Zoals de gedichten als ‘contact en liefde’, uit de laatste gedichtenbundel van Joost Zwagerman. Of het korte gedicht ‘Een Merel’, van Rutger Kopland. Een ander bijzonder verhaal was door de onlangs overleden Huub Oosterhuis geschreven. En dan was er het prachtige verhaal, geamuseerd vertolkt door Leo Bruinzeel, over wie de koning van de vogels is. En niet te vergeten het vrolijk verhaal over de schuwe blauw/oranje ijsvogel. Met het gedicht ‘zonder liefde ben je nergens,’ van Karel Eykman uit de liederenbundel. (pagina 1302) ‘bundelden’ we de uitgesproken teksten samen en daarmee was de eerste kook & cultuuravond voorbij.

Ach wat jammer, de tijd was omgevlogen en toen zeiden we tegen elkaar: “zullen we een volgende Koken & Cultuuravond houden?” En daar was iedereen voor te vinden. Dus na de vakantieperiode organiseer ik een nieuwe Koken & Cultuur-avond.

Hans Fronczek

Afbeelding: Schilderij , olie/paneel, 30×25 cm, Marieloes Reek. Het schilderij is verkocht.