Jij bent mijn zoon

Jij bent mijn zoon was het thema van de dienst waarin br. Jan Laan voorging. De kerstperiode is nu afgelopen, een periode waarin wij lezen over en denken aan Jezus als baby. In de loop der tijd zijn er allerlei verhalen rond dit gebeuren ontstaan. Zoals de koppeling van Jezus geboorte aan de feestdag van Sol Invictus door de kerk. En het verhaal van de wijzen/magiƫrs/koningen uit het oosten. Dat werd ingevuld met het aantal van drie, met namen, afkomst en leeftijd van de wijzen. Maar die formatie vind je niet in de evangeliƫn terug.

Bewust koos Jan Laan voor het Marcus-evangelie. Dat begint met doop in de Jordaan van de volwassen Jezus. Bij die doop hoort Jezus de woorden: “Jij bent mijn geliefde zoon, in jou vind ik vreugde”. Daarin resoneren de woorden van psalm 2 mee. Jezus ziet een duif neerdalen uit de hemel die is opengegaan. De doop is Het teken van opnieuw geboren worden, hoopvol open staan voor de bedoeling van God met de wereld.

Dat wij allemaal dat gevoel mogen beleven en dat we de vredesduif van de Heilige Geest op onze schouder mogen weten dit jaar.

Download hier de orde van dienst.

Zoals gebruikelijk konden we elkaar voor de dienst onder het genot van koffie met een nieuwjaarsrolletje de beste wensen voor dit nieuwe jaar toewensen. De traditie van dat nieuwjaarsrolletje is meegenomen door Joop Hijmans. En zij zorgde ook dit jaar voor deze tractatie. Het nieuwjaarsrolletje staat symbool voor het nieuwe jaar dat nog ‘opgerold’ is, we weten niet wat het jaar ons zal brengen. Meer weten over dit symbool? Klik hier.