Inventarisatie van ons kerkelijk erfgoed

Op 11 juli kwam Hanna Melse naar Dordrecht voor een inventarisatie van ons kerkelijk erfgoed.

Hanna werkt bij Museum Catharijne Convent en inventariseert vooral bij protestantse kerken. Ze vertelde dat het museum in 2016 het werk heeft voortgezet van de Stichting voor Kerkelijk Kunstbezit die in 2014 is opgeheven.

In 2020 heeft de Algemene Doopsgezinde Sociëteit (ADS) Museum Catharijne Convent gevraagd om het kerkelijk erfgoed bij Doopsgezinde kerken in Nederland uit te voeren. Ook met het oog op het in de toekomst sluiten van kerkgebouwen; dan wil je niet dat de inventaris verloren gaat.

Nu is onze kerk van 1968 en in eerste instantie dachten we dat we niet veel interessant kerkelijk erfgoed in huis hadden, maar Hanna Melse kwam toch graag langs. En dan blijken we toch wel interessante stukken in huis te hebben, alleen sta je daar normaal niet zo bij stil.

Alles is gefotografeerd en zoveel mogelijk gedocumenteerd. De gegevens worden ingevoerd in een database https://kerkcollectie.catharijneconvent.nl/. Het zal duidelijk zijn dat die database niet voor iedereen toegankelijk is. Immers je wilt niet dat iedereen kan zien wat waar aanwezig is. Onze gegevens zijn inmiddels ingevoerd, en onze gemeente heeft een inlogcode om eigen bezit in te zien.