In ons privéleven, als opvoeders, in ons werk zien we allemaal wel eens dat grove taal wordt gebruikt. Vanaf het moment dat je kunt praten tot op hoge leeftijd toe heb je te maken met schelden, pesten, discriminatie, roddelen en gewelddadige taal. Soms zit je er ineens zelf midden in, soms zonder dat te willen.
Een andere keer raak je zelf geïrriteerd en wil je een boodschap kwijt, maar hoe voorkom je dat een gesprek uit de hand loopt. Of je ziet het in je omgeving en je voelt: hier gaat iets niet goed. Wat is het? Hoe komt het toch, en nog belangrijker: kun je er wat aan doen?
Met Verbindend Communiceren kun je zelf iets doen, dichtbij in je eigen omgeving!
Verbindend Communiceren kun je leren, zodat je jezelf minder onmachtig voelt. Wanneer je met meer respect en grotere betrokkenheid leert begrijpen wat er met jezelf en anderen gebeurt in zo’n situatie, kun je samen zoeken naar een andere manier met elkaar om te gaan. Leer je elkaar beter te verstaan.
Wanneer je dat niet doet, ben je dan mede verantwoordelijk voor wat er gebeurt? Of zelfs medeplichtig? Hier geldt met recht: verbeter de wereld en begin bij jezelf!
De Doopsgezinde Gemeente Dordrecht biedt een basiscursus Verbindend Communiceren aan.
Wij vinden het belangrijk het basisgereedschap te bieden om op een meer verbindende manier te kunnen communiceren, met aandacht en natuurlijk mededogen
Een aantal leden heeft een intensieve training gevolgd om de kennis te kunnen doorgeven van deze internationale methode, die is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg.
Over de hele wereld worden cursussen gegeven om inzicht te krijgen in je eigen manier van communiceren en om te leren hoe je dit kunt verbeteren. Hierbij worden een giraf (zachtaardig) en een jakhals (agressief) gebruikt om de menselijke eigenschappen te verbeelden.
De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten van één dagdeel.