Wil je wel geloven dat het groeien gaat …

Wi je wel geloven dat het groeien gaat ….. Ds. Han Cuperus had het zondag over groeikracht. In dit winterseizoen verstopt in de grond, maar aanwezig om straks in het voorjaar welig te voorschijn te komen.

Het mosterdzaadje, onogelijk maar in staat een drie meter hoge plant te worden, wordt door Jezus gebruikt als beeld voor het Koninkrijk van God. Ja, beeld voor, want er is geen eenduidig antwoord op de vraag ‘Wat is het Koninkrijk van God?’. Wel mogen we geinspireerd door deze beelden verlangen naar dat Koninkrijk en proberen en hier en nu gestalte aan te geven. Misschien is dat wel het antwoord op de vragen hoe het het Koninkrijk van God eruit ziet: telkens weer anders en verrassend nieuw. Als een groot wonder! Beginnend in het klein, bij een enkeling.

Planten hebben aandacht nodig om tot bloei te komen. Dat geldt ook voor mensen. Iedereen heeft op zijn of haar eigen manier dat proces in zich van ontkiemen, groeien, bloeien en vrucht dragen. De gelezen teksten laten zien dat dit proces mensen tot schuilplaats voor anderen maakt. Op die manier  leveren zij hun eigen bijdrage aan dat Koninkrijk van God. 

In wezen gaat het Koninkrijk over alles wat ons bezighoudt, ons ten diepste raakt en hoop geeft. Het is onze opdracht daar zelf een bijdrage aan te leveren met de kracht die ons in het donker is meegegeven. En het blijft een verassend nieuw, veel belovend domein!

Download hier de orde van dienst.