Werelddiaconaatzondig 2024 Barmhartige samaritaan

Werelddiaconaatzondag 2024. Deze zondag was er een gezamenlijke viering van de VEG, de Doopsgezinde Gemeente Dordrecht en de Remonstranten in de Remonstrantse kerk in Dordrecht.

Ds. Han Cuperus ging voor in de dienst. Hij koos voor het verhaal van de Barmhartige Samaritaan. Dat verhaal vertelt Jezus aan een wetsgeleerde die hem op de proef wil stellen met de vraag: “Wie is mijn naaste?”. Het is een confronterend verhaal met een Samaritaan in de heldenrol. Op de vraag van Jezus: “Wie is volgens u de naaste van het slachtoffer van de rovers geworden?” krijgt de wetsgeleerde het woord ‘Samaritaan’ zijn mond niet eens uit, zoveel afschuw heeft hij voor ‘dit soort’ mensen. Zijn leven lang doet hij z’n best bij hen vandaan te blijven en gericht te zijn op het volgen van de wetsregels.

De herbergier en zijn gasten geven, naast gezelligheid, passanten de kans om in alle rust en ontspanning hun verhaal te vertellen en naar dat van anderen te luisteren. Of om bij elkaar te komen om na beraad tot gezamenlijke actie over te gaan. Zoals het starten van een Diakonaal Aandachtscentrum hier in Dordrecht. Het is slechts één van de projecten voor de alle mensen die aandacht nodig hebben, nadat zij, bij wijze van spreken, aan de kant van de weg hebben gelegen en van een naaste de eerste aandacht en verzorging hebben gekregen.

Van deze barmhartigheid is niemand uitgesloten. Misschien is deze barmhartigheid wel het meest nodig voor de gasten die niet tot ‘ons soort mensen’ behoren en door de wet bijvoorbaat zijn uitgesloten. 

Download hier de orde van dienst.

https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/RP-P-1962-48 afbeelding

De barmhartige Samaritaan, Rembrandt van Rijn, 1633, ets, droge naald en burijn, h 256mm × b 203mm