Vernieuwing van het verbond

Vernieuwing van het verbond. Vanmorgen ging Theo Vis voor in de dienst. Iris las de bijbelgedeelten die op het leesrooster stonden.

Uit het eerste testament werd gelezen uit Nehemia 9 over de vernieuwing van het verbond dat God ooit met Abram sloot. Theo wees erop dat het verhaal van Abram/Abraham zowel bij Joden, Christenen als Islamieten wordt verteld. Hij vertelde dat Abraham een tocht van 2000 km aflegde van Ur naar KanaƤn. Wie nieuwsgierig is geworden naar deze tocht kan op de website bijbelseplaatsen meer lezen. De afbeelding toont een stoet nomaden uit de tijd van Abraham gevonden op een begraafplaats in Midden-Egypte.

Zo’n lange tocht deed mij denken aan het boek dat Annemarie van Veen ons aanbeval: ‘Het zoutpad’ van Raynor Winn. Moderne nomaden, die gedwongen door omstandigheden meer dan 1000 km lopen over het kustpad in Zuid-West Engeland. Zo’n tocht leidt tot reflectie op het leven.

UIt het tweede testament las Iris het verhaal van uit Johannes 10 waarin Jezus zegt “ik ben de deur der schapen”. Theo legde de link van Jezus naar de vernieuwing van het verbond.

Walter speelde na de overweging op de piano het lied ‘Als je overmorgen oud bent’ van Jules de Corte.

Download hier de orde van dienst.