Zondag ging ds. Tom Rijken voor in de dienst.

We hoorden het verhaal van Tamar en haar schoonvader Juda. Een verhaal dat gezien moet worden tegen de achtergrond van die tijd. Overspel en prostitutie waren allebei verboden en er stond zelfs de doodstraf op. En verder is er de verplichting van het leviraats- of zwagerhuwelijk. Juda verhindert dat Tamar na de dood van haar twee eerdere echtgenoten zal trouwen met met de jongste zoon.

Tamar denkt out of the box en verleidt haar schoonvader Juda wanneer die bij een oogstfeest dronken is. Als Juda hoort dat Tamar zwanger is veroordeelt hij haar, maar als zij kan bewijzen dat het kind van hem is biedt hij zijn excuses aan en zegt hij dat zij de rechtvaardige is.

Het verhaal laat zien dat Juda in eerste instantie zijn zorgplicht voor zijn familie, voor degenen die aan hem zijn toevertrouwd niet nakomt, waardoor het plan van God met het volk Israƫl geen voortgang kan vinden. Tamar zet dat recht. Ds. Rijken hield ons voor dat wij ook onze zorgplicht voor onze familie, en in groter verband onze vriendenkring, onze gemeente moeten nakomen.

Download hier de orde van dienst.