Hagar en Ismael in de woestijn

Slavernij. Zondag 16 juli ging ds. Ineke Reinhold voor in de dienst. Zij gaf ons alvast een voorproefje van de jaarthemamap ‘Geloven beweegt ons’ met een overdenking over het thema slavernij.

Slavernij is al eeuwenoud. Slaven werden gebruikt als equivalent van ‘elektriciteit, waterleiding, producent van voedsel’, in een tijd dat alles met menselijke energie gedaan moest worden. Ook in de bijbel komen we verhalen tegen over tot slaaf gemaakten, bijvoorbeeld Hagar, de slavin van Sarai. Sarai gebruikt haar als ‘draagmoeder’, maar als Hagar zwanger is en zich beter voelt dan Sarai, wordt zij de woestijn ingestuurd. Een engel stuurt haar terug, maar als Sara Isaac baart, wordt Hagar, nu met zoon IsmaĆ«l, opnieuw de woestijn ingestuurd.

In Johannes 13 lezen we hoe Jezus de rol van slaaf op zich neemt en de voeten van zijn discipelen wast. Dit als voorbeeld hoe we elkaar moeten dienen.

In de brief van Paulus aan Philemon gaat het over Onesimus, Philemons weggelopen slaaf. Paulus stuurt hem terug, maar zegt daarbij dat Philemon Onesimus als broeder, niet als slaaf moet behandelen.

Ds. Reinhold vertelde ook over de houding van quakers en doopsgezinden tegenover slavernij.

We gaan vast nog verder in gesprek over dit onderwerp aan de hand van de jaarthemamap.

Download hier de orde van dienst.