Reünie oud-jongeren DG Breda en Dordrecht.

In het kader van 500 jaar Menno Simonsz is er voor de jeugd van Dordrecht en Breda in april 1996 een fietstocht georganiseerd. Tom Rijken was destijds de initiatiefnemer om met een groep van Pingjum/Witmarsum naar Breda te fietsen. Ondergetekende en Leo fietsten mee, Tom zorgde voor het bagagevervoer en het eten en drinken onderweg. Een tocht van 290 km met overnachtingen in de Doopsgezinde kerken van Joure, Zwolle en Zeist. Voor iedereen een avontuur en een herinnering die is blijven hangen.

Vandaar dat het idee ontstond om 25 jaar na de fietstocht een reünie te organiseren. Door corona wat later dan gepland is het er 4 februari toch nog van gekomen en tegelijkertijd breder getrokken naar deelnemers uit de afgelopen 25 jaar aan kindernevendienst en jeugdkerk.

Met in totaal 17 personen komen we bij elkaar in de Doopsgezinde kerk in Dordrecht. Tijdens een eerste voorstelronde wordt al snel duidelijk dat ondanks leeftijdsverschillen er meerdere herkenningspunten zijn in studie, wonen en werken. Op uitgedeelde vlinders schrijft iedereen in het kort hun herinnering aan de fietstocht en hun kerkjeugd. Genoemd wordt o.a. de kerstvieringen afwisselend in beide gemeenten, de kelder van Dordrecht, de Mokkenboom van Breda, het overnachten in de kerk waarbij zelfs de fietsen onder de preekstoel stonden, footprint project met sponsorloop, schaatsen en pannenkoeken eten.

In de geest van deze tijd is de kerk voor de meesten een mooie herinnering aan hun jeugd maar daarna niet omgezet in een actief kerkbezoek. De zondagse invulling is omgezet in een voetbal, kitesurf, atletiek, auto, lees, wandel en fiets zingeving. Desondanks hebben enkelen in 2015 deelgenomen aan de Mennonite World Conference in Amerika, is er in Breda en wijde omgeving een actieve eetgroep uit voortgekomen en is Rinske Phaff een veelgevraagd lekenprediker geworden.

 Als afsluiting volgt er een gezamenlijke maaltijd met soep, brood en pastasalade. Uit een jeugdproject in het verleden is een luciferdoos met kaars bewaard gebleven met de tekst “Jullie werken aanstekelijk, houdt je vuurtje brandend”. Dit concept is, nu voorzien van de tekst ‘God is altijd bij jou! Ook als het donker is…’, door Tom uitgedeeld aan de deelnemers als herinnering aan deze middag.

Janet Manting

Foto’s gemaakt door Leo de Man