Nieuwe kijk op Rachab

Op zondag 11 december ging ds. Han Cuperus voor in de VEG-dienst. In de serie vrouwen die deze adventstijd centraal staat dit keer Rachab, de hoer. Download hier de orde van dienst. Beluister hier ‘Kom zing het lied van Eva’. Mooi lied, dat het verdient vaker gezongen te worden.

Ds. Han Cuperus vertelde dat er gedacht wordt dat Rachab mogelijk een herberg annex bordeel runde vlakbij de poort. Een prima plek voor spionnnen om in die herberg de nieuwtjes te horen en een idee te krijgen van de zwakke punten van de stad. Rachab is gaan geloven aan God, de Heer van Israël, weer een vreemdelinge die ervoor zorgt dat Gods plan met het volk Israël doorgang kan vinden. En ze zet haar geloof om in daden als ze de spionnen helpt te ontsnappen. Je ziet ze op deze tekening van Pieter Jalhea Furnius in het Rijksmuseum aan het rode koord naar beneden zakken.

Dat geloof zich moet laten zien in daden daarvoor kan je bij de Jacobusbrief terecht. In het kader van het onderwerp prostitutie zijn er in de loop van de tijd verschillende hulporganisaties opgericht, soms met een referentie naar het bijbelse verhaal. Zo is er Scharlaken koord voor vrouwen die onvrijwillig in de prostitutie zitten. Een organisatie die valt onder Tot Heil des Volks (THDV) is een beweging die zich inzet voor kwetsbare groepen in Nederland. Dominee Jan de Liefde, doopsgezinde predikant, later een van de oprichters van de VEG was ook de drijvende kracht achter THDV.