Oogstdienst 29 oktober 2023

Oogstdienst 29 oktober 2023. In deze VEG-dienst ging voor mw. Jeanette van de Kamp. We zijn nog bezig met Matteüs hoofdstuk 22. Dit keer lazen we van vers 34 door tot vers 3 van hoofdstuk 23. Het is een deel van wat wel ‘de twistgesprekken in de tempel’ worden genoemd. De vraag die de Farizeeën stellen: “Meester wat is het grootste gebod in de wet?” lijkt geen twistvraag, maar met zoveel wetten en geboden in het eerste testament, is het toch een belangrijke vraag: waar legt Jezus het accent. Jezus antwoordt met het citeren van twee teksten. Het eerste komt uit Deuteronomium 6 (vers 5, vlak na het Hoor Israél) het tweede is Leviticus 19: 18. Dan zegt Jezus “Deze twee geboden zijn de grondslag van alles wat er in de Wet en Profeten staat.” Een uitspraak die de Farizeeën ergert omdat Jezus eerder heeft gezegd dat hij de wet en de profeten komt vervullen.

Mw. Van de Kamp ging verder in op ‘Heb uw naaste lief als uzelf’. Dat liefhebben van jezelf is geen doel op zich. Je zorgt dat je datgene wat nodig is om te kunnen leven krijgt en je zorgt ervoor dat andere mensen dat ook krijgen. Mw. Van de Kamp wees er ook op dat het onderscheid tussen ziel en lichaam niet uit het Jodendom komt maar uit Griekse filosofie.
De mens heeft geen lichaam dat gescheiden is van zijn ziel; want dat lichaam is een deel van een ziel. (William Blake).

Dus omzien naar elkaar en zorgen dat ook degenen die minder goed bedeeld zijn kunnen leven en tot hun recht kunnen komen.

De voor de dienst meegebrachte goederen gaan deze week naar de Voedselbank Crabbehof. De tweede collecte was ook voor dit doel bestemd.

Download hier de orde van dienst.