Lastige bijbelteksten

Lastige bijbelteksten. Ds. Christien Duhoux-Rueb begon met de verzuchting dat er op het bijbelrooster voor vandaag lastige teksten staan. Teksten in in de loop van de tijd soms zo geinterpreteerd zijn dat zij mensen zwaar beschadigd hebben.

De tekst uit EzechiĆ«l kan keihard worden geinterpreteerd: als je gewaarschuwd bent en niet wilt horen, dan is het je eigen schuld wat je overkomt. Maar je kunt ook de nadruk leggen op ‘de dood van een slecht mens geeft me geen vreugde, ik wil dat hij een andere weg inslaat en in leven blijft’. In de open ruimte vertelde iemand moeite te hebben met ‘slecht mens’. We zijn mensen naar Gods beeld geschapen, tof dus, maar ons gedrag is niet altijd goed. En daar mogen we liefdevol op worden aangesproken.

In Matteus gaat het ook over dat aanspreken. Helaas gebeurt dat niet altijd liefdevol. Ds. Duhoux vertelde een schrijnend voorbeeld: een dominee die zijn dochter die voor het huwelijk zwanger was geworden ten overstaan van de gemeente schuld liet betuigen en haar een periode uitsloot van de gemeente.

Ds. Duhoux hield ons voor dat wij geroepen zijn de liefde van God zichtbaar te maken in de liefde tussen de mensen onderling.

De preek had heel wat los gemaakt en er werd dankbaar gebruik gemaakt van de open ruimte.

Download hier de orde van dienst. Na de preek speelden Willemien en Jannie het Adagio van J.B. Loeillet.