Keltische geloofsbeleving

Keltische geloofsbeleving. Zondag 3 december, de eerste adventzondag, ging Walter Wagenaar voor in een dienst met het thema De betekenis van de Keltische geloofsbeleving voor de relatie tussen binnenwereld en buitenwereld.

Hij vertelde dat hij enthousiast was gemaakt door zijn vriend Jaap voor de Kelten en het Keltische Christendom. Aan de hand van foto’s vertelde hij over de Kelten, hun cultuur en de bijzondere kruisen. Bij een gedicht uit de Keltische geloofsgeschiedenis en bij de foto’s hoorden we harpspel van Annemarie van Veen. Helaas was zij zelf door ziekte geveld, maar ze zorgde voor opnamen die we in de dienst konden horen.

Wie ook wil genieten van deze muziek kan klikken op de links hieronder:

We lazen het verhaal over Abraham die Sara begraaft in een grot. Die grot kan ook geinterpreteerd worden als onze binnenwereld waar we God in de stilte kunnen ervaren.

Het verhaal over Daniel en Nebukadnezar heeft ook dit element: Daniel bidt (gaat in zijn binnenkamer) en vraagt God om hulp om de droom van Nebukanezar te kunnen duiden. Voor Nebukadnezar betekent het op een andere manier kijken naar zijn probleem. Walter gebruikte daarbij het beeld van de (Keltische) toren met ramen bovenin: een blik door een ander venster zorgt voor een andere kijk op de buitenwereld.

Walter vatte het zo samen: ‘De samenleving van nu met zijn schelheid, zijn lawaai en zijn hoge tempo nodigt ons dringend uit met onze gedachten en onze blikrichting zo veel mogelijk in de buitenwereld te verblijven. Als we dat doen, verschraalt onze binnenwereld. Daar zetelt God en die wereld is oneindig groot. In de stilte huist rust en verwondering. De stilte nodigt ons uit te wachten tot de stem van de Heer tot ons spreekt. Daarin hebben we het geduld en het vertrouwen van de boer nodig om te wachten tot het zaad, de vrucht van het gesprek met de Heer,  boven de grond komt.
Onze binnenwereld schept oneindig veel mogelijkheden om naar de wereld te kijken. En elk venster in de kijktoren geeft andere beelden. De wereld van God en die van onze binnenwereld zijn oneindig groot. Die wereld biedt de oplossingen voor problemen die de buitenwereld niet ziet.’

Download hier de orde van dienst

Bij het aansteken van de eerste adventskaars werd gelezen:

Een ster laat mensen weten: 
de nacht gaat snel voorbij. 
God zal ons niet vergeten, 
Hij houdt van jou en mij.

Ver boven alle tranen,
de ruzies en de strijd,
brengt God de mensen samen. 
Er komt een nieuwe tijd.