Jezus: pastor, leraar en gastheer

Jezus: pastor, leraar en gastheer. Op zondag 16 april ging ds. Annabel de Jong bij ons voor. Zij dacht met ons na over het verhaal van de Emmaüsgangers. In het verhaal vervult Jezus achtereenvolgens verschillende rollen: pastor, leraar en gastheer.

Ds. De Jong vertelde dat zij zich tijdens haar studie verdiept heeft in Viktor Frankl. Deze psycholoog werkte met mensen die traumatische ervaringen hadden opgedaan. Het gaat niet om wat voor ellende de mensen ervaren hebben, maar vooral hoe zij daarnaar kijken.

De twee leerlingen in het verhaal hebben net ook een ellendige ervaring achter de rug. Jezus, van wie ze zo veel verwachten, is gekruisigd. Als een goede pastor, goede therapeut, laat Jezus hen eerst vertellen over wat hen is overkomen. Daarna spreekt hij hen dringend aan: “Heb u dan zo weinig verstand ….”. Vervolgens legt Jezus als leraar de schriften uit.

Als ze het dorp naderen waarheen ze op weg zijn, nodigen ze de reisgenoot uit om mee te eten. Er volgt een oosters tafreel waarbij Jezus beleeft bedankt, de twee mannen aandringen en Jezus tenslotte meegaat. Maar van gast wordt Jezus gastheer: hij breekt het brood.

Ds. De Jong gaf ons een aantal vragen waar we nog maar het begin van een antwoord op hadden. Dat vraagt om nog eens met die vragen aan de slag te gaan. Download hier de orde van dienst met daarin de vragen.

Het Emmaüslied dat mooi paste, kenden de meesten van ons niet. Klik op de link om het lied te horen.

Afbeelding: De maaltijd in Emmaüs, detail van het hoogaltaar in de kerk van Onze Vrouwe van Smarten in Rosenberg, Duitsland. geschilderd door Sieger Koder (1988)