Hou de vaten gevuld

Hou de vaten gevuld. Op zondag 14 januari ging ds. Han Cuperus voor in de VEG-dienst. Geinspireerd door de bruiloft van Mariëtte en Walter hield hij een overweging over het verhaal van de bruiloft in Kana. Hij citeerde een gedicht van Bonhöffer:

Waar twee mensen
alles van elkaar weten,
wordt het geheim van de liefde
tussen hen oneindig groot.
En pas in deze liefde 
begrijpen ze elkaar,
kennen ze elkaar
herkennen ze elkaar volledig.
En toch, hoe meer ze van elkaar houden
en elkaar kennen in de liefde
hoe meer zij het geheim van hun liefde beseffen.
Het weten heft het geheim niet op
maar verdiept het.
Dat de ander zo dichtbij is,
is het grote geheim.

In de bijbel is ‘bruiloft’ ook het symbool voor de relatie tussen God en mens.

Tijdens de bruiloft te Kana dreigt de wijn op te raken. Zonder wijn is het feest over, is de vreugde vervlogen. Dat kan ook zo maar gebeuren in het leven van mensen, door ziekte, verdriet, eenzaamheid, het verflauwen van de liefde.

Maar dan geeft Jezus opdracht om zes enorme stenen vaten te vullen met water. De mensen gaan aan het werk, vullen de tekorten aan, gieten bij wat is weggelopen en opgedronken. Ze doen dat in vertrouwen en het feest kan doorgang vinden. Wat een wonder! En die oproep geldt ook voor ons en onze gemeente. Ga samen op weg, wees betrokken op stadsgenoten, wees creatief .. kortom …. giet de vaten vol met water….

Laten we net als de dienaren in Kan de vaten blijven vullen, ook als de bodem al in zicht raakt. Zo blijven we mensen van de hoop, en kan de wijn van de liefde/vreugde niet opraken.

Download hier de orde van dienst.

Afbeelding: uit Kijkbijbel illustratie Kees de Kort