De leden van de Geloofsgespreksgroep gaan maandelijks met elkaar in gesprek naar aanleiding van de jaarthemamap. Bij toerbeurt bereiden we de avond voor. Hierbij de inleiding door Jan-Evert Bom voor de geloofsgesprekgroep bijeenkomst op 12 januari 2023, naast datgene dat is aangeleverd in het jaarthemaboek: een wereld van verschil.

HET VERSCHIL MAKEN

Je kan ook zeggen: iets op een andere manier doen. Anders. En daar begint het te wringen. Hoezo anders? Dat is eng.

Als je bij de club (of samenleving) hoort of wilt horen, moet je je ermee identificeren. En daarmee onderscheid je je toch? Dan ben je al anders? Zo was het in elk geval in de tijd die we nu de verzuiling noemen. Het eigene telt, dat is belangrijk. Als je dan een verschil wilt maken komt het ‘je ermee identificeren’ wellicht in het gedrang.  …… Het is enkel op het eigene gericht, en is het niet onze opdracht samen e leven met de mensen om ons heen?

Het verschil maken, of iets op een andere manier doen, hebben beide een actieve werkwoordsvorm: maken of doen. Het is niet iets waarbij je je afzijdig houdt. Het heeft te maken met een actie, iets doen of denken, maar dan op een andere manier. Dat roept de vraag op: hoe dan?  Hoe geef je er invulling aan?  Kan dat verstandelijk, maar kan dat ook vanuit bewogenheid, een emotie?

Waarom wil je een verschil maken? Wat voor inzicht heb je (nodig) om die actie/handeling te maken?  Daar komt je persoonlijk om de hoek kijken. Wie ben je. Rijst bij mij de vraag aan mezelf: wie ben je echt? Waardoor laat je je leiden, wat is je motivatie?

Heeft het verschil maken iets te maken met gerechtigheid doen?  Is onrecht zo’n algemeen goed, dat het verschil maken zo ongewoon , zo belangrijk is dat we er hier nu over praten?

Of is het ‘gewoon’ een levenshouding? Vanuit je geloof of overtuiging. Dan maak je een verschil door je handel en wandel.