Heb God lief en de naaste als jezelf

Heb God lief en de naaste als jezelf. Dat is dit jaar het thema van de week van het gebed voor de eenheid van de christenen. Er is een gebedsboekje uitgebracht met reflecties en gebedspunten. Dat op de site van de week van gebed te downloaden is. Op deze eerste zondag van deze week ging Hermine Dekkers voor in de dienst. Zij vertelde hoe het thema en de uitwerking is gemaakt door zusters en broeders in Burkina Faso, een land waarin het moeilijk is voor christenen om hun geloof te belijden.

Br. Roger Schutz, de stichter van de kloostergemeenschap in Taizé wordt ook gedreven door de wens tot eenheid onder de christenen te komen. De leefregel van Taizé luidt dan ook:

Berust nooit in het schandaal van de verdeeldheid van de christenen, die allen zo gemakkelijk de liefde tot de naasten belijden maar verdeeld blijven. Zoek hartstochtelijk de eenheid van het lichaam van Christus.

Die eenheid, dat mag eenheid in verscheidenheid zijn. Zolang we ons door Christus laten inspireren en aandacht en zorg te hebben voor de naaste. Naaste, dat houdt ook in dat je niet hoger staat dan de ander, maar op gelijk niveau. Niet neerbuigend een aalmoes geven, maar schouder aan schouder gaan. We zijn zoals we zongen: ‘reisgenoten in de stoet’.

De cantorij zong enige Taizé liederen. Download hier de orde van dienst.