Geloof zet je in beweging

Geloof zet je in beweging. Ds. Jolan Gaaikema ging op 6 augustus voor in de gezamenlijke dienst van remonstranten, doopsgezinden en VEG.

Zij wees ons erop dat in het hebreeuws en in het grieks hetzelfde woord wordt gebruikt voor de begrippen, geloof, vertrouwen en trouw. In de vertalingen naar het Nederlands moet dus een keuze gemaakt worden en in verschillende vertalingen vind je dan ook alle drie de woorden terug. Het gaat om geloof in God en in de mensen, om vertrouwen dat verandering mogelijk is en om trouw zijn aan je opdracht.

We lazen het bekende verhaal van de Jacobsladder met de engelen die tussen hemel en aarde heen en weer gaan. Jacob is hier een vluchteling, een dakloze die in vertrouwen dat het goed zal komen reist naar de familie van zijn moeder. Het laatste contact met die familie dateert overigens van lang geleden toen zijn moeder haar familie verliet om met Isaac te trouwen. En Jacob vlucht voor de dreigende woorden van zijn broer, waarvan hij ook moet afwachten of die ze zal waar maken. De droom van Jacob is troostrijk en ds. Gaaikema hoopt dat ook de dak- en thuislozen van onze tijd zo’n ervaring zullen hebben die hen vertrouwen geeft voor de toekomst.

Ds. Gaaikema vertelde het verhaal over de tien mensen met huidvraat die door Jezus genezen worden. Hoe het er niet toe doet of je jood of samaritaan bent als je wordt uitgestoten en hoe die tien in vertrouwen een ongewisse reis ondernemen naar Jeruzalem om zich aan de priesters te laten zien. En dat die ene die terugkomt om te bedankten een samaritaan is.

Tenslotte vertelde zij over de stille tocht die ze destijds in Assen organiseerde om aandacht te vragen voor de dwaze moeders in Argentiniƫ. In de open ruimte werd hierop gereageerd. Ook al lijkt de situatie uitzichtloos, het is belangrijk om als je ergens in gelooft daar dan ook actie op te nemen.

Dowload hier de orde van dienst. En geniet nog eens van de teksten die ds. Gaaikema gemaakt heeft op bekende melodieƫn.