Elia en de engel. Wandtapijt van Willem Andries de Raet

Elia met een burn-out. Vanmorgen ging ds. Stavleu voor in de VEG-dienst. Het verhaal van Elia stond centraal in de dienst. Ds. Stavleu schetste een Elia met een burn-out. Altijd actief, gedreven en misschien zelfs over de rand als hij 400 priesters van Baäl laat doden. En dan, als koningin Isabel hém met de dood bedreigt, is het het op. Hij heeft geen energie meer. Hij trekt weg uit naar het zuiden, naar het uiterste puntje van Juda en vandaar nog verder de woestijn in, waar hij gaat liggen onder een bremstruik.

God gaat niet preken tegen Elia, waar is er gewoon met eten en drinken. Zoals het nu voor mensen met een burn-out ook belangrijk is dat er niet gepreekt wordt, geen goedbedoelde adviezen worden gegeven, maar dat je er gewoon voor hen bent.

Als Elia weer in beweging komt, is dat voor een tocht van 40 dagen door de woestijn. Het verhaal van Mozes die 40 jaar door de woestijn trok klinkt hierin door. Zoals Mozes beklimt ook Elia een berg. Het is een soort zoektocht naar waar het echt om gaat. En als God dan langs komt herkent Elia hem in het zachte suizen.

Dat zachte suizen is lastig te horen in de wereld, het wordt overstemd door geschreeuw. Maar het is er altijd. Je moet je er wel voor openstellen.

Download hier de orde van dienst.

Afbeelding: Wandtapijt ‘Elia en de engel’ van Willem Andriesz de Raet (ca. 1550-1570) Rijksmuseum.