De keus tussen angst en liefde

De keus tussen angst en liefde. Vanmorgen beluisterde ik de kerkdienst via kerkdienst gemist.

Ds. Johan Goud zette de toon door te beginnen met twee gedichten van Ida Gerhard, een dichteres voor wie woede, angst en liefde ook belangrijke thema’s zijn.

De disgenoten en Zondagmorgen zijn gedichten die rust uitstralen.

Er werden twee bijbelverhalen gelezen beide uit het Marcus evangelie: Het teken van de broden (6:34-44) en Naar de overkant van het meer (6:45-52). Dat laatste verhaal noemde ds. Goud een spookverhaal. We geloven dan misschien niet in spoken, maar we hebben wel allemaal gedachten waar we bang voor zijn. Dat kunnen gedachten zijn aan overleden mensen, maar ook angstige gedachten over oorlog en geweld in de wereld.

Waar het om gaat is: kunnen we ons losmaken uit de beslommeringen van alledag, uit onze angsten en bedenkingen. En kunnen we in alle eenvoud de keuze maken tussen de angst voor deze tijd en de liefde die Jezus, met zijn ongemakkelijke voorbeeld, ons als toekomst biedt.

Ik moet zeggen dat het beluisteren van zang en orgel via kerkdienst gemist niet heel plezierig is, dus volgende keer weer uit volle borst ter plaatse meezingen.