Bezinning in verbondenheid. Dat riep de overdenking zondag bij mij op. In verband met het overlijden van zijn vader ging onze predikant, Han Cuperus, niet voor. Hij had de dienst echter al voorbereid en die werd nu voorgelezen door Jan Laan en Janet Manting.
We lezen niet zo vaak uit het boek Joël. In het gelezen stuk roept Joël het volk op de ramshoorn te blazen en samen te komen. Er dreigt gevaar van buitenaf. De volkeren rondom trekken naar Jeruzalem. De ramshoorn wordt ook gebruikt tijdens het Joodse nieuwjaar en op Grote Verzoendag. Het blazen ervan is een oproep om de verkeerde weg te verlaten en alle lelijke gedachten en voornemens los te laten. Is er dan ook gevaar van binnenuit? De opdracht luidt om met elkaar te vasten. Je als geloofsgemeenschap te bezinnen en je gezamenlijk te richten op God.
In het gelezen deel uit het Johannes-evangelie zegt Jezus: “ik ben de ware wijnstok”. Het wordt direct gevolgd door de oproep met Hem verbonden te zijn en te blijven, als gemeenschap van gelovigen. Alleen dan kan deze wijnstok vruchten dragen. Ook in Johannes’ tijd waren er de dreigingen van buitenaf. Maar ook van binnenuit werd het volk onderdrukt. Alleen de ranken die zijn verbonden met Jezus mogen vrucht dragen. De rest wordt afgesneden en verbrand. Een ongemakkelijk beeld. Het roept op tot bezinning in verbondenheid.
Download hier de orde van dienst
Hermine Dekkers maakte deze foto in de Kunsthal in Rotterdam bij de tentoonstelling Ai Wei Wei in search of humanity. Hij maakte het werk naar aanleiding van een aardbeving waarbij mensen dakloos werden omdat hun huizen slecht gebouwd waren.